Imagini plantă
Localizare pe hartă
image
Descriere plantă

Ph. MAGNOLIOPHYTA (Angiospermatophyta)

Cl. Magnoliatae (Dicotyledonatae)

Ord. Papaverales

Fam. Papaveraceae

Papaver somniferum-Mac

Specie ierboasă, anuală, cu latex alb. Rădăcina este pivotantă. Tulpina este erectă, cilindrică, simplă sau ramificată în partea superioară. Are înălțimea de 30-100 (150) m și este acoperită cu un strat de ceară. Frunzele sunt lobate, mai rar penat-sectate, cele superioare amplexicaule. Florile sunt terminale, lung pedicelate, roșii, albe, liliachii și cu stigmat sesil, disciform, lobulat. Caliciul are două sepale caduce la înflorire. Corola este formată din 4 petale așezate în cruce, dispuse pe două verticile, iar androceul are multe stamine. Fructul este o capsulă poricidă subcilindrică, până la globuloasă. Semințele sunt reniforme. Element floristic mediteranean (Medit.), ornamental, alimentar și medicinal. Macul este o plantă cultivată și uneori subspontană.

Papaveris capita, Papaveris immaturi fructus: în dureri, insomnii, tuse diaree, gastoenterite acute. Semințele de mac sunt comestibile și sunt bogate în ulei gras.

Principii active: opiul conține apă (5-10%), substanțe minerale, zaharuri, mucilagii, pectine, protide, lipide, tanin, enzime, alcaloizi în cantitate mică (morfină, codeină, papaverina, narcotina).