Imagini plantă
Localizare pe hartă
image
Descriere plantă

Ph. MAGNOLIOPHYTA (Angiospermatophyta)

Cl. Magnoliatae (Dicotyledonatae)

Ord. Lamiales

Fam. Lamiaceae

Mentha x piperita-Izmă bună, Mentă

Este o plantă ierboasă, perenă, aromatică, cu rizom lignificat, cu stoloni și cu o tulpină de 30-100 cm. Menta este un hibrid steril între două specii de mentă (Mentha aquatica și Mentha spicata), care a apărut probabil spontan. Tulpina este ramificată și uneori roșiatică, tetramuchiată. Are frunze opuse, ovat-lanceolate, distanțat-serate, pețiolate și pe dos prezintă peri tectori pluricelulari mici și numeroși. Florile sunt aproape actimorfe, roz-violacee grupate în cime spiciforme în axila frunzelor de la vârful tulpinii principele și a ramificaților. Pedicelii florali și caliciul sunt glabrii, caliciul este cilindric-campanulat, cu 5 dinți lanceolați, violeți și 10 nervuri proeminente. Androceul este format din 4 stamine scurte, iar stigmatul este bifidat. Fructele sunt tetranucule ovoide cu suprafața brună-lucioasă, sunt dispuse in caliciul persistent. Este plantă cultivată ornamentală, medicinală, cosmetică și uneori apare subspontan.

Menthae piperitae folium: afecțiuni biliare, disfuncții digestive, vărsături, greață, pastă de dinți, apă de gură, deodorant.

Principii active: uleiuri volatile, taninuri, flavone, substanțe proteice, substanțe minerale (Na, Mg, Ca, Fe, K, Mn, Zn, Cu).