Imagini plantă
Localizare pe hartă
image
Descriere plantă

Ph. MAGNOLIOPHYTA (Angiospermatophyta)

Cl. Magnoliatae (Dicotyledonatae)

Ord. Asterales

Fam. Asteraceae

Echinacea purpurea-Echinacea purpurie, Pălăria soarelui

Este o plantă ierboasă, perenă, acoperită cu peri tectori scurți. În sol are mai multe rădăcini subțiri, firoase, oblic ramificate, brun-deschise. Tulpina are înălțimea de 80-140 cm. Frunzele sunt ovale-lanceolate, 5-nervate. Cele bazale sunt lung pețiolate, spre vârf sesile sau scurt pețiolate. Florile sunt grupate în antodii (calatidii) lățite, cu trei rânduri de foliole involucrale, și receptacul conic. Florile ligulate sunt roșii intense, cele tubuloase hermafrodite, portocalii, dispuse pe suprafața receptaculului. Fructul este o achenă țepoasă, muchiată, albicioasă, cu papus rudimentar. Planta este originară din America de Nord și aclimatizată în Europa. Este medicinală și ornamentală.

Echinaceae radix, Echinaceae herba: Indienii au utilizat pentru cicatrizarea rănilor în mușcături de șarpe, albine. Azi, se utilizează în preparatele medicamentoase pentru creșterea sistemului de autoapărare a organismului, inhibă multiplicarea virusurilor, iar extractele se folosesc în urologie, ginecologie și medicină internă.

Principii active: din rădăcină au fost izolate polizaharide, esteri ai acidului cafeic, esteri sescviterpenici, alcamide, ceto-alchine și alchene, compuși volatili; din părțile aeriene-uleiuri volatile (borneol, acetat de bornil, cariofilen, cariofilen-epoxid, germacran D).