Imagini plantă
Localizare pe hartă
image
Descriere plantă

Ph. MAGNOLIOPHYTA (Angiospermatophyta)

Cl. Magnoliatae (Dicotyledonatae)

Ord. Solanales

Fam. Scrophulariaceae

Digitalis purpurea-Degețel roșu

Este o plantă ierboasă, bianuală, cultivată, care în primul an formează o rozetă de frunze, iar în anul doi tulpina floriferă. Rădăcina este pivotantă, tulpina este de 30-100 cm înălțime, neramificată și păroasă. Frunzele din rozetă sunt pețiolate, iar cele tulpinale sunt dispuse altern. Frunzele superioare sunt sesile, mici, cu limb alungit-ovat sau eliptic-lanceolat. Frunzele sunt păroase. Inflorescența este un racem lax, cu flori mari, dispuse unilateral, prinse pe un pedicel de 1-1,5 cm. Caliciul este gamosepal, persistent, cu 5 lacinii ovat-lanceolate. Corola este gamopetală, zigomorfă, purpurie, rar roză sau albă și are labiul superior rotunjit, cel inferior trilobat. În interior florile sunt roze, păroase, și cu pete brunii, înconjurate de un cerc alb. Fructul este o capsulă ovoidală, biloculară. Semințele sunt mici, ovoidal-prismatice, de culoare brun-roșcată. Degețelul roșu este o plantă cultivată, ornamentală, meliferă, toxică și medicinală. Este o plantă spontană în vestul și sud-vestul Europei.

Digitalis purpureae folium: în insuficiență cardiacă, ateroscleroză, hipertensiune arterială, astm cardiac și defecte valvare.

Principii active: heterozide cardiotonice, saponozide sterolice, glicozide sterolice, derivați flavonici, flavonoide, glicozide fenolice, derivați antrachinonici, acizi polifenolcarboxilici, acizi organici, compuși azotați și enzime.