Imagini plantă
Localizare pe hartă
image
Descriere plantă

Ph. MAGNOLIOPHYTA (Angiospermatophyta)

Cl. Magnoliatae (Dicotyledonatae)

Ord. Rhamnales

Fam. Rhamnaceae

Frangula alnus-Crușân

Crușânul este un arbust de 1-3 m (5) înălțime cu coroană rară, formată din ramuri subțiri, fără spini. Tulpina este cilindrică, cu scoarța netedă, brun-cenușie, cu lenticele albe și muguri nuzi, neacoperiți cu solzi. Frunzele sunt alterne, eliptice, cu margini întregi și ușor sinuate. Pe față verzi închis, lucitoare, iar pe dos sunt cu verde mai deschis. Nervurile laterale (8-9 perechi) sunt aproape drepte, numai către marginea frunzei devin arcuite spre vârf. Florile de tip 5, au culoare alb-verzui, sunt grupate la axila frunzei. Fructele sunt drupe sferice, verzi-roșiatice iar la maturitate devin negre-violete. Are o răspândire din zona de câmpie până în etajul fagului, prin păduri umede, zăvoaie, lunci, mlaștini și tufărișuri. Element floristic eurasiatic (Euras.). Specie meliferă, tinctorială și medicinală.

Frangulae cortex: drogul este reprezentat de scoarță uscată (scoarța proaspătă este toxică) cu efect laxativ și purgativ.

Principii active: antracenozide (franguline A, B și glucofranguline A, B) și agliconii corespuzători, principii amare, mucilagii.