Descriere plantă
Ph. MAGNOLIOPHYTA (Angiospermatophyta)
Cl. Magnoliatae (Dicotyledonatae)
Ord. Sapindales
Fam. Hippocastanaceae
Aesculus hippocastanum–Castan porcesc
Este un arbore înalt de 20-30 m, cu o coroană globuloasă. Tulpina cilindrică, este acoperită cu o scoarță cenușie. Are frunze 5-7 palmat-compuse, lung pețiolate și flori albe cu macule galbene sau roz, grupate în raceme erecte. Fructul este o capsulă cu numeroși spini, dehiscentă în trei valve, conține 1-3 semințe sferice și lucioase. La exterior au o culoare brună-castanie, prezintă o pată mare albicioasă, corespunzătoare hilului. Specie toxică, cultivată ca plantă ornamentală. Planta este utilizată ca furaj în hrănirea căprioarelor și a cerbilor. Scoarța se utilizează la tăbăcărit și la vopsit. Element floristic balcanic (Balc.).
Hippocastani semen: proprietăți vasoconstrictoare venoase, escina are proprietăți antiedematoase, antiinflamatoare, esculosida scade fragilitatea vaselor. Se utilizează și în tulburări ale circulației periferice, hemoroizi, varice, flebite.
Hippocastani cortex: Scoarța era considerată în medicina tradițională un bun înlocuitor al scoarței de China utilizat împotriva crizelor de febră în malarie. Astăzi scoarța este folosită pentru izolarea industrială a esculinei, utilizată în preparatele cosmetice (are acțiune ecranată față de radiațiile UV).
Principii active: saponozide triterpenice ca escina, derivați flavonici, amidon, zaharuri, ulei gras, substanțe minerale.