Imagini plantă
Localizare pe hartă
image
Descriere plantă

Ph. MAGNOLIOPHYTA (Angiospermatophyta)

Cl. Magnoliatae (Dicotyledonatae)

Ord. Lamiales

Fam. Lamiaceae

Leonurus cardiaca-Talpa gâștei

Este o plantă ierboasă, perenă, erectă și glabrescentă, până la glabră, de 50-150 cm. Are un rizom din care pornesc anual tulpinile aeriene. Tulpinile tetramuchiate, sunt goale în interior și prezintă peri pe muchii. Frunzele sunt opuse, palmat-lobate până la palmat partite, au 3-7 lobi cu aspect de labă de gâscă. Florile sunt grupate câte 10-20 în pseudoverticile. Caliciul cu 5 nervuri este scurt, iar corola de culoare roză de 9 mm lungime. Corola este de 2 ori mai lungă decât caliciul. Element floristic eurasiatic (Euras.). Specie frecventă la noi în zona de câmpie, dealuri, locuri ruderale, pe marginea drumurilor și a pădurilor.

Leonuri herba: relaxarea cordului și a musculaturii netede care alimentează cordul, sedativ nervos și cardiac, stomahic, vasoconstrictor periferic și antihipertensiv.

Principii active: principii amare (iridoide), alcaloizi, heterozide cardiotonice, diptene, saponine, taninuri, flavonoide, uleiuri volatile, vitamina A, C, E, acizi organici și substanțe minerale.