Imagini plantă
Localizare pe hartă
image
Descriere plantă

Ph. MAGNOLIOPHYTA (Angiospermatophyta)

Cl. Magnoliatae (Dicotyledonatae)

Ord. Apiales (Araliales)

Fam. Araliaceae

Hedera helix-Iederă

Iedera este o liană lemnoasă, cățărătoare sau târâtoare, lungă de 30 m. Se fixează cu ajutorul unor rădăcini adventive care se formează pe internodii. Frunzele sunt alterne, cu polimorfism foliar. Frunze sunt simple, sempervirescente, nestipelate, la plantele tinere sunt 3-5 lobate, la formele în vârstă (pe tulpinile florifere) sunt rombice până la ovat-lanceolate. Florile sunt mici, cu perigon galben-verzui, actinomorfe, hermafrodite, pe tipul 5, grupate în inflorescențe compuse (într-un racem cu umbele). Florile au ovarul inferior, 5-locular. Fructele sunt bace sferice, negricioase. Element floristic atlantic-mediteranean (Atl.-medit.), răspândit de la câmpie până la etajul fagului, prin păduri, zăvoaie, locuri umbroase. Este plantă toxică, ornamentală și medicinală. Lemnul de iederă se folosește la sculptură.

Hederae helicis folium: expectorant, antimicotic, antibacterian, antihelmintic, antiprotozoic, acțiune antiinflamatoare. Utilizat în tratamentul afecțiunilor căilor respiratorii, ca antiinflamator și spasmolitic, în răceli, stări gripale cu tuse, bronșite acute sau cornice, tuse convulsive.

Principii active: saponine triterpenice și polifenoli (flavononoidele rutozida și kemferol), steroli, poliacetilene, sescviterpene, scopolină.