Imagini plantă
Localizare pe hartă
image
Descriere plantă

Ph. MAGNOLIOPHYTA (Angiospermatophyta)

Cl. Magnoliatae (Dicotyledonatae)

Ord. Apiales (Araliales)

Fam. Apiaceae

Foeniculum vulgare-Fenicul, Molură

Este o plantă ierboasă, anuală, bienală sau perenă. Prezintă o rădăcina pivotantă, cărnoasă cu puține ramificații laterale. Tulpina erectă de 30-250 cm este cilindrică cu suprafață fin striată brumată, glabră și ramificată. Frunzele sunt de 3-4 ori penat-sectate, cu segmente foarte înguste, filiforme și mucronate la vârf. Frunzele inferioare sunt pețiolate, cele superioare sunt sesile. Toate frunzele au vagina bine dezvoltată, în formă de glugă. Florile sunt grupate câte 12-20 în umbelule, iar umbelulele în câte 8-16 umbele, fără involucru sau involucel. Florile sunt galben-aurii, pe tipul 5, anterele ceva mai lungi decât petalele, iar gineceul este inferior. Fructul este o diachenă ovoidal-cilindrică, costată și cu un miros aromat. În mezocarpul achenelor se găsesc câte 6 canale secretoare.

La noi nu crește spontan, este cultivată. Element floristic mediteranean (Medit.). Feniculul este o plantă condimentară, aromatică, medicinală și legumă.

Foeniculi fructus: balonări abdominale, colite, aerofagie, meteorism, tuse convulsivă, astm bronșic, bronșite, stimulează secreția lactată.

Foeniculi herba: utilizat pentru extragerea uleiurilor volatile.

Principii active: uleiuri volatile (Foeniculi aetheroleum conține anetol), glucide, cumarine, furanocumarine, ulei gras.