Imagini plantă
Localizare pe hartă
image
Descriere plantă

Ph. Magnoliophyta (Angiospermatophyta)

Cl. Liliatae (Monocotyledonatae)

Ord. Liliales

Fam. Liliaceae

Convallaria majalis-Lăcrămioare

Este o plantă ierboasă perenă, de 10-20 (40) cm. În sol are un rizom orizontal repent. Prezintă 2-3 frunze bazale, oval-lanceolate, acuminate, cu marginea întreagă și nervația paralelă (arcuită). Frunzele nu prezintă pețiol. Tulpina floriferă este triedrică, se termină cu un racem simplu unilateral, cu 3-10 (20) flori de culoare albă. Florile sunt cupuliforme-urceolate și plăcut mirositoare, pe tipul trei. Florile prezintă un perigon petaloid, 6 stamine, un ovar trilocular, superior. Planta înflorește o dată la trei ani. Este răspândită în pădurile de foioase, tufărișuri, dumbrăvi, în zonele de câmpie și de dealuri. Adeseori este cultivată și subspontană. Specia este toxică, meliferă, ornamentală și medicinală. Element floristic european (Eur.).

Convallariae herba: în Evul Mediu erau utilizate extractele și tincturile în scop neurotonic, în tratamentul epilepsiei, melancoliei, în insomnii. Se utilizează ca diuretic în tratamentul afecțiunilor cardiace, nevroză cardiacă. Extractele de plantă sunt utilizate în homeopatie și intră în componența unor monopreparate standardizate (Convacard®) sau în componența unor preparate de asociere (Miroton®, Corloges®, Lacoerdin®).

Principii active: s-au izolat 40 de heterozide cardiotonice (ex. convalatoxozide), saponozide sterolice și flavonozide. Din rizom s-a izolat convalamarozida-saponozidă cu stuctură de tip furostanol.