Imagini plantă
Localizare pe hartă
image
Descriere plantă

Ph. MAGNOLIOPHYTA (Angiospermatophyta)

Cl. Magnoliatae (Dicotyledonatae)

Ord. Ranunculales

Fam. Ranunculaceae

Aconitum napellus-Omag

Este o plantă ierboasă, perenă, înaltă de 40-80 (100) cm înălțime. Are rizom napiform îngroșat, cu un gust dulceag, iute și iritant. Tulpina este dreaptă, rigidă, puțin ramificată. Frunzele sunt alterne, scurt pețiolate, glabre, 5-7 divizate (palmat-sectate) și nereticulat nervate. Înflorescența este un racem lung de 10-20 cm. Florile sunt zigomorfe cu un perigon albastu-închis. Este format din 5 tepale. Tepala superioară are formă de coif și este mai lată decât înaltă. Cele două tepale laterale sunt rotund-ovate, iar cele inferioare sunt eliptice. Fructul este format din câteva folicule (polifolicule) care conțin mai multe semințe netede, nearipate, cel mult transversal rugoase. Element floristic alpin-Carpatic, fiind răspândit frecvent din etajul molidului până în etajul subalpin, în pajiști, pe grohotișuri și pe soluri scheletice. Este o plantă foarte toxică. Specie medicinală.

Aconiti tuber: tinctura din tuberii de omag este utilizată în tratarea durerilor de pe traseul nervului trigemen, în tuse, dureri reumatice, prepararea unor produse farmaceutice ca Sirogal, Tusomag.

Principii active: alcaloizi (aconitina, efedrina, sparteina), amidon, zaharuri, proteine, acizi organici, săruri minerale.