Imagini plantă
Localizare pe hartă
image
Descriere plantă

Ph. MAGNOLIOPHYTA (Angiospermatophyta)

Cl. Magnoliatae (Dicotyledonatae)

Ord. Asterales

Fam. Asteraceae (Compositae)

Matricaria chamomilla-Mușețel, Romanița

Mușețelul este o plantă ierboasă anuală. Rădăcina este pivotantă. Tulpina glabră este erectă, de 10-50 cm, mai mult sau mai puțin ramificată. Frunzele sunt de 2-3 ori penat sectate, cu 6-10 perechi de secțiuni distanțate, liniare și glabre. Florile sunt de 2 feluri: ligulate și tubuloase. Receptaculul conic este gol în interior. În jurul receptacului sunt flori ligulate albe, unisexuate, femele și sterile. Central sunt situate florile galbene tubuloase, hermafrodite. Androceul prezintă 5 stamine, gineceul are un ovar inferior. Fructul este o achenă de culoare brun-cenușiu cu un papus scurt sau absent. Plantă frecventă în zona de stepă până la etajul fagului, prin pajiști, vii, plantații de salcâm, pârloage, locuri ruderale și terenuri sărăturate. Este cultivată ca plată medicinală. Element floristic eurasiatic (Euras.). Mușețelul este o plantă medicinală, fiind utilizată și în industria farmaceutică (creme de față, apă de gură, șampoane etc.).

Chamomillae flos: acțiune antispastică, anestezică, dezinfectantă, antiinflamatoare. Uz intern-în formă de ceaiuri în inflamația mucoaselor tubului digestiv. Uz extern-pentru comprese, băi medicinale. Se utilizează pentru colici, afecțiuni ale pielii (zona zoster, furuncule, erupții), stomatite, conjunctivite.

Chamomillae herba: uneori utilizat în faza de înflorire pentru extragerea uleiurilor volatile.

Principii active: uleiuri volatile-cu conținut în hidrocarburi sesquiterpenice (chamazulenă, farnesen, cadinen, calamenen), hidrocarburi monoterpenice (terpinen, mircen, caren), alcooli sesquiterpenici, spatulenol, diferiți derivați poliinici, xantoxilină; inflorescențele mai conțin flavonoide, cumarine, acizi organici, vitamine, săruri minerale și mucilagii.