Imagini plantă
Localizare pe hartă
image
Descriere plantă

Ph. MAGNOLIOPHYTA (Angiospermatophyta)

Cl. Magnoliatae (Dicotyledonatae)

Ord. Urticales

Fam. Cannabaceae

Humulus lupulus-Hamei

Hameiul este o plantă volubilă, perenă de 3-5 m, cu peri agățători în formă de cârlige. În sol are un rizom cărnos, lung din care pornesc rădăcinile. Are frunze 3-5 palmat-lobate, opuse, pubescente, cu pețiol scurt sau de aceeași lungime cu limbul. Lobii sunt ascuțiți și cu marginea serat-dințată. Unele frunze din preajma inflorescențelor pot fi și întregi. Florile unisexuate, pe tipul 5, sunt dispuse dioic și au un perigon sepaloid. Florile mascule sunt dispuse în cime axilare. Inflorescențele femele sunt în formă de conuri. Fructele sunt achene ovoidale, care se dezvoltă sub bracteile conurilor femele. Element floristic eurasiatic, dar și din America de Nord (Euras., Am. De N). Hameiul sste răspândit sporadic în zăvoaie, tufărișuri, de la câmpie până în regiunea colinară. Specie medicinală, industrială, utilizată și în aromaterapie. Este aromatizant al berii datorită lupulinei.

Lupuli strobuli, Lupuli glandulae: calmant, sedativ al sistemului nervos, stimulează secrețiile gastrice, acțiune bacteriostatică asupra germenilor Grampozitivi. Se utilizează și în compoziția ceaiurilor calmante și sedative.

Principii active: Lupuli strobuli-substanțe amare rezinoase (humulona, lupulona), taninuri și uleiuri volatile; Lupuli glandulae (perii glandulari pluricelulari), se prezintă în formă de pulbere groscioară, lipicioasă, galbenă-verzuie până la galbenă-aurie, este amară, picantă și are un miros caracteristic. Este utilizată în aromaterapie.