Descriere plantă
Ph. MAGNOLIOPHYTA (Angiospermatophyta)
Cl. Magnoliatae (Dicotyledonatae)
Ord. Berberidales
Fam.Berberidaceae
Berberis vulgaris-Dracilă
Este un arbust, înalt de până la trei metri. Ramurile sunt muchiate, cenușii, cu spini palmat 3-furcați (spini stipelari), lungi de 1-2 cm, uneori lipsesc. Frunzele sunt simple, serat-spinuloase, obovate, la vârf rotunjite sau acute, cu marginea dentată, scurt pețiolate, cu nervațiune reticulată. Inflorescența în raceme pendule, lungi de 4-6 cm. Floriile prezintă 6 sepale și 6 petale galbene. Androceul are 6 stamine iar gineceul este superior. Fructul este baciform de 1 cm, de culoare roșie cu 2 semințe și este bogată in vitamina C .
Are o răspândire sporadică, în zona stepei-etajul gorunului, în pajiști însorite, tufărișuri, margini de pădure, zăvoaie. Este gazdă intermediară pentru Puccinia graminis. Element floristic european (Eur.). Dracilă este o plantă alimentară, meliferă, ornamentală (împreună cu alte specii, precum: B. thunbergii, B. julianae). Este utilizat în industria de vopsele. Este toxică și medicinală.
Berberidis cortex: în afecțiuni hepato-biliare, conjunctivită bacteriană, metroragii.
Principii active: alcaloizi (berberina), pe baza alcaloizilor s-au realizat medicamentele Biloton (drajeuri) și Tonobil (extract fluid).