Descriere plantă
Ph. MAGNOLIOPHYTA (Angiospermatophyta)
Cl. Magnoliatae (Dicotyledonatae)
Ord. Theales
Fam. Hypericaceae
Hypericum perforatum-Sunătoare, Pojarniță
Este o plantă ierboasă, perenă, cu un sistem radicular și rizom dezvoltat. Este înaltă de 10-100 cm. Tulpina este cilindrică, netedă sau cu 2 muchii longitudinale, adesea este lignificată în partea inferioară și se ramifică în partea superioară. Prezintă pe suprafață numeroase puncte negre care conțin hipericină. Frunzele sunt opuse, sesile, ovale, glabre, cu multe puncte translucide, de unde și denumirea de perforatum. În axila frunzelor se află lăstari sterili foliați. Florile hermafrodite sunt dispuse într-un corimb. Florile sunt de tip 5, petalele fiind galben-aurii, iar sepalele sunt întregi, pe margini fără glande negre. Androceul este triadelf, iar gineceul este superior. Fructul este o capsulă septicidă, ovală, iar semințele sunt mici, cilindrice, brun-negricioase. Element floristic eurasiatic (Euras.), frecvent de la câmpie până la etajul molidului, prin pajiști, pârloage, tufărișuri, ogoare, margini și tăieturi de pădure. Este plantă medicinală.
Hiperici herba: în afecțiuni hepatobiliare, colecistopatii, diaree, cicatrizant în ulcer gastro-duodenal, ulcer de gambă, diferite răni, stări depresive.
Hiperici oleum coctum: maceratul uleios din partea aeriană de sunătoare în ulei de măsline (unt de sunătoare) are proprietăți cicatrizante și antiinflamatoare.
Principii active: derivați antracenici (naftodiantronă), uleiuri volatile (a-pinen și carburi sesquiterpene), flavonoide (hiperozida, rutozidă și quercetol).